Less is more
De senaste åren har de hyllats, prisats och också skapat möbler som många spår bli svenska klassiker. Vi går igenom Massproductions inflytelserika roll på inrednings-scenen. Modeller som Crown, Dandy, Rose, Icha och Colossus har varit de senaste årens mest virala, älskade och spännande design-rariteter. Massproductions designer Chris Martin skapar former med enkelhetens kraftfulla uttryck, geometriska former, raka och tydliga material som om Less is more är mantrat.
Less is more är ett uttryck som är vanligt förekommande i arbete inom reklamvärlden, mode, design och arkitektur. Det syftar till att endast använda det mest essentiella istället för att överarbeta eller använda onödiga resurser - enkelt sagt att fokusera på det nödvändiga. Frasen härstammar från den arkitektoniska världen. Arkitekten Ludwig Mies van der Rohe använde uttrycket för att illustrera att enkelhet förstärker estetiken. Rohe ritade även möbler och den mest kända är fåtöljen Barcelona från 1929.
Ludwig Mies van der Rohe var verksam inom Bauhaus. Det är nu över 100 år sedan konstformen fick sin form i tyska Weimar. Bauhaus-skolans idé var att förena hantverkskunskap med teknologi för att kunna effektivisera samt höja statusen på en förenklad tillverkning. Inom utbildningen ville man samla alla konstformer i en gemensam skola med arkitektur, konsthantverk och konst. Idag förknippar vi ofta stilen med stålrörsmöbler, geometriska former samt färgerna rött, blått och gult som en grundläggande bas. Hela läran ansågs vara radikal och teorierna skilde sig mot de flesta då. Eftersom Bauhaus-skolan hamnade mitt emellan två världskrig var den endast verksam i 14 år. Trots det blev avtrycken enorma och är idag en av världens mest inflytelserika design- och konstskolor.
Bauhaus sammanfogade funktionalismens grundsatser med massproduktion. Ledorden i Bauhaus var från början en avskalad design kombinerad med funktion inom möbel- och industridesign. Idag ser vi det överallt som till exempel smartphones, typografi, grafisk formgivning och stadsplanering. Flera av grundstenarna i skolan går enkelt att applicera på Massproductions kollektion och grundfilosofi - form och funktion ska vara i balans, materialen användas på ett ärligt sätt, det vill säga att de är lätta att se, känna igen och konstruktionen är gjord på ett tydligt sätt. Den moderniserade känslan av elegans finns adderad i formgivaren Chris Martins sätt att uttrycka sin dess design. Varumärket Massproductions är ett litet företag och de har flera gånger fått frågan om namnvalet är ett ironiskt statement mot industrin, men så är inte fallet. Det år dock lätt att tro att både Magnus och Chris, som driver det hyllade svenska designmärket, är inspirerade av både Ludwig Mies van der Rohes Less is more och Baushaus- skolans effektivisering genom massproduktion.
Du hittar den mest hyllade serien Dandy här.