Alvar Aalto

Alvar Aalto

Finske Alvar Aalto är en av landets mest framgångsrika någonsin och såklart då också den största och mest kända formgivaren och arkitekten - en mästare inom båda grenarna.

Aalto skapade ett internationellt arv - både i form av arkitektur men också möbler och inredningsdetaljer. Flera berömda byggnadsverk som bibliotek, museer, sjukhus, privata hem eller konsertsalar har gjort oerhörda avtryck i historien. Hans böljande former tog sin i uttryck såväl i arkitekturen som inredning. Estetiken var unik och satte tonnen inom finsk formgivning för en publik över hela världen.

Alvar kom från medelklassen och var uppväxt i de finska skogarna. Naturen kom att sätta en prägel på hans sätt att formge. Efter att ha flyttat från Kuortane till Jyväskylä så skapade det större avtryck än var Aalto själv någonsin hade kunnat ana. Hans namn och arbete satte inte bara prägel på staden utan stora delar av Finland, vissa tillfällen även ute i världen. Under 20-talet träffade han arkitekten Aino som också blev hans fru. De samarbetade hela livet, tills Ainos död 1949. Inspiration kom från Bauhaus, Le Corbusiers funktionalism men också parets ofta frekventa resande där medelhavets estetik synts i deras arbete. Efter andra världskriget hade Aalto befäst positionen som landets främsta arkitekt. Det mest omtalade blev Pemars sanatorium i Åbo. Vid den tiden, innan dagens läkemedel fanns, var vila, solsken och frisk luft vad som ordinerades. Hela byggnadens utformning var unik och vikten lades vid patienters tillfrisknande som att anpassa sovrummens placering, skapa solbalkonger och ett unikt färgschema - allt för att effektivera tillfrisknandet. Hyllningen var enorm och avtrycket historiskt. Aalto ritade även alla möbler till sanatoriet.

Artek grundades därefter vid 1935 och skulle bli ett sätt att få ut Aaltos inredning i världen efter att arkitekturen först fått stå o fokus. Aino Aalto var troligen delaktig i flera av de verk som fick Alvars namn. De mest kända är den stapelbara pallen 60 och E60 som sålts i flera miljoner exemplar. Det var här som Alvars bakgrund kom in ännu mer i bilden - uppväxten från naturen visade sig i allt starkare då möblernas tillverkades i björk och fick ofta böljande former som viskade om den finska naturen. Samma former som också finns i världens kanske mest berömda vas - Savoy - som specialritades av Aalto till hotellet med samma namn. Den används där än idag sedan 1937.

Efter Alvar Aaltos död 1976 har Artek även arbetat med nya formgivare. Det ikoniska L-benet, serveringsvagnen, stolarna, de nämnda pallarna, Aaltos belysning och de mest berömda verken från Artek finns på magasinseverin.se. Vi är stolta att kunna erbjuda ett av världshistoriens viktigaste varumärke - och en av Skandinaviens allra största formgivare. I Finland är Aalto sedd som nationalhjälte.