Danmarks mest köpta trästol

Danmarks mest köpta trästol

Børge Mogensen var en av alla stora formgivare som skolades under samma era av Kaare Klint. De mest kända modellerna är Spanska stolen från 1958 och J39 från 1947. Den sistnämnda kallas även Folkestolen i Danmark och är landets mest sålda trästol genom tiderna.

Fredericia Furniture som producerar modellerna har en gedigen samling klassiker och ikoner som många känner igen, men kanske är inte lika många i Sverige bekanta med själva varumärket. Formgivare som Nanna Ditzel, Cecilie Manz, Hans J. Wegner och Jasper Morrison samsas med framtidens designers i en av marknadens vackraste uppsättning möbelkollektioner. Mogensen anlitades av ett fåtal under hans verksamma tid.

Han började egentligen sin resa med att bli designchef på FDB Möbler, en dansk kooperativ koncern som ville skapa demokratisk design för den breda publiken, ofta omonterat och nerskalat för att klara en låg prisbild. Sedan blev det ett tätt samarbete med framför allt Frederica Furniture. Det är också de som skapat mest framgång med Mogensens design. De inledde ett långt samarbete under 50-talet som kom att forma Fredericias kollektion för evigt. Samarbetet varade ändra fram till Mogensens död 1972, då endast 58 år gammal. Under sin tid skapade han, som ovan nämnts, dessutom Danmarks mest sålda trästol J39.

Han var en kulturbärare av möbler för hemmet - skapade med möbellärare Kaare Klints filosofi i grunden, samt Mogensens ideal med att främja en återhållsam estetik. Den skulle bringa lugn, ha ett blygsamt utseende och uppmuntra människor att leva sina liv opretentiöst. Ofta hyllad med känsla för proportioner, material och förmåga att utveckla estetiskt tilltalande möbler där det enkla framkom - som till exempel både horisontella eller vertikala linjer som var enklare än mycket annat att producera just då. Mogensen kritiserade också ofta sin kollegor i branschen för att överge det konstnärliga uttrycket till förmån för kortsiktiga lösningar och trender. Idag - 74 år efter J39 ritades så är hans filosofi ett tydligt bevis på att han hade rätt.

Du hittar stolen J39 här